Optimizarea web (SEO) este un procedeu inca necunoscut pentru multe persoane. Mai jos incercam sa eliminam misterul unei optimizari web si sa parcurgem etapele elementare.

 

Statistici SEO Raport Google Analytics despre evolutia site inainte si dupa optimizare

In imaginea de mai sus este surprinsa evolutia unui website inainte si dupa optimizare web.

Astfel ca site-ul in discutie avea in mod normal un trafic de 20-30 de vizitatori pe zi. Acesta era indexat cu cateva zeci de pagini in motoarele de cautare insa nu aparea in primele pagini de rezultate dupa nici un cuvant cheie.

Faza 1: Inceperea optimizarii (SEO – Search Engine Optimization). In aceasta faza incep mici modificari la continutul site-ului, adaugarea unui sitemap, restructurarea unor cuvinte cheie importante si multe alte mici detalii. Nici optimizarea externa nu este lasata deoparte. Sunt scrise articole si sunt trimite site-urilor cu articole, se publica link-ul in Directoare Web publice si multe alte asemnea tehnici de link building.

Faza 2: Incep sa se vada primele rezultate, traficul pe site se modifica pozitiv. Dupa inceperea optimizarii primele rezultate sunt asteptate dupa aproximativ 2 – 6 saptamani. Perioada aceasta este relativa si depinde de mai multi factori precum: vechimea site-ului, agresivitatea optimizarii, update-urile de Page Rank ..etc.

Procesul de optimizare trebuie sa fie natural si nu fortat deoarece motore de cautare precum Google pot penaliza incercarile agresive de a inainta in rezultatele la cautari. Din aceasta trebuie sa intelegem ca prima parte a optimizarii este una delicata deoarece vrem sa avem rezultate rapide si totdata sa nu grabim lucrurile pentru ca siteul sa nu fie penalizat.

Faza 3: Traficul s-a multiplicat de 10 ori fata de inceputul campaniei. Acest lucru indica faptul ca este o campanie bine realizata, care si-a atins telul. Acum site-ul are cateva expresii ce apar in prima pagina in motoarele de cautare, primind asadar un numar crescut de vizitatori.

Pentru a stabiliza aceste rezultate campania de optimizare va dura de obicei intre 3-6 luni si 1 an, depinzand de complexitatea proiectului. In aceasta perioada se va urmari evolutia cuvintelor cheie alese si se va nota activitatea siteurilor concurente. Toate informatiile se centralizeaza periodic si se iau decizii despre actualizarea continutului si/sau backlink-urilor.

Concluzie
Zilele in care traim ne prezinta un internet tot mai dinamic, tot mai conectat cu utilizatorul obisnuit. De la simple site-uri de prezentare, magazine online, site-uri de socializare sau portaluri care ofera diverse informatii/servicii gratuite suntem tentati tot mai des sa ne conectam pe internet pentru a afla noutati, pentru a cumpara produse sau pentru a comunica cu prietenii.

Ne intereseaza business-ul, asadar site-urile ce vand prin internet produse/servicii sau pur si simplu isi prezinta oferta si modalitatile de contact. Astfel de afaceri au sansa reala sa se dezvolte mult mai rapid si mai sigur fata de afacerile traditionale deoarece ustensilele si metodele de promovare sunt disponibile imediat, la preturi ce asigura un ROI ridicat si greu de masurat.

Optimizarea (SEO) si marketingul in retelele sociale (SEM) sunt 2 optiuni ce nu trebuiesc uitate de nici un businessman al timpurilor noastre.

Site-ul tau se afla in prima pagina din Google? Daca s-ar afla, acum ai fi ocupat cu livrarea de comenzi!